Om os

Information om Dansk Farmacihistorisk Fond

Dansk Farmacihistorisk Fond blev etableret i 2002 efter sammenlægning af forskellige fonde og samlinger indenfor det farmacihistoriske felt.

I samme forbindelse oprettes Dansk Farmacihistorisk Samling. Der er et museum og arkiv med genstande, bøger og en samling af lægemiddelpakninger.

I 2004 oprettedes Dansk Farmacihistorisk Fonds Venner, der har til formål at støtte fondens aktiviteter.

Samlingen ligger i Hillerød på Pharmakon. Milnersvej 42. 3400 Hillerød
Læs mere her: Historien om fonden
I 2024 har fonden en bestyrelse på syv personer: Se bestyrelsen her

Dansk Farmacihistorisk Fonds formål:

Dansk Farmacihistorisk Fonds formål er at udføre museumsarbejde med fokus på farmaciens historie i Danmark. Vi stræber efter at fremme forskningen inden for farmacihistorie og øge kendskabet til området.

Vi samarbejder med Dansk Farmacihistoriske Selskab. Fond og selskab har selvstændige bestyrelser.

Indsamling og bevaring:

For at opnå dette mål indsamler og bevarer vi genstande og materialer fra danske apoteker, lægemiddelindustrivirksomheder samt faglige institutioner. Finansiering sker via donationer eller indkøb ved midler fra enkeltpersoner, virksomheder, foreninger og fonde.

Støtte til faghistoriske aktiviteter:

Udover at fokusere på samling og bevaring støtter vi interessen for faghistoriske aktiviteter. Dette inkluderer arbejdet med at udgive og støtte farmacihistoriske publikationer samt deltagelse i nationalt og internationalt samarbejde inden for fag- og videnskabshistorie.

Studerende kommer på besøg i museet:

En vigtig del af vores arbejde involverer at byde studerende velkommen til vores museum. Dette giver unge mennesker en unik mulighed for at få indsigt i farmaciens historie og kulturelle betydning, med troen på, at denne direkte kontakt med historien kan bidrage til at vække interesse og forståelse blandt de kommende generationer.

Støtte og donationer:

Hvis du ønsker at støtte vores indsats og bidrage til bevarelsen og udbredelsen af farmaciens historie i Danmark, er enhver donation velkommen. Vi værdsætter din interesse og støtte, der også hjælper os med at fortsætte vores undervisningsinitiativer for studerende.

Dansk Farmacihistorisk Samling

Medarbejdere

Leder

Mette Katrine Jensen. Farmakonom 1995 og cand.mag. i historie 2011. Ansættelser på Glostrup Apotek og Lyngby Svane Apotek. Fra 2015 leder af Dansk Farmacihistorisk Samling. Fra 2023 arbejdende fondsformand

Konsulenter

Poul R. Kruse. Cand.pharm. 1967, lic.pharm. 1978 og dr.pharm. 1991 på afhandlinger om farmaciens historie. Ansat på København Christianshavns Apotek 1967-1972 og ved Danmarks Farmaceutiske Universitet 1970-2002, fra 1978 som lektor i farmaci og senere i samfundsfarmaci. Fra 2002 til 2012 adjungeret professor i farmaciens historie.
Tidligere leder af Dansk Farmacihistorisk Samling fra 2002 til 2014. Tilknyttet Dansk Farmacihistorisk Samling som specialkonsulent til varetagelse af farmacihistoriske opgaver.

Mona Sørensen. Farmakonom 1965. Ansættelser på Kalundborg Svane Apotek, Holbæk Løve Apotek, Hundige Apotek og Skibby Apotek.
Tilknyttet Dansk Farmacihistorisk Samling som konsulent siden 2007 til varetagelse af områderne sygeplejeartikler og apoteksemballage samt medvirken ved indretning af nye udstillinger.

Frivillig assistance

Susanne Engstrøm. Farmakonom. Uddannet som defektrice 1969 og efterfølgende uddannet farmakonom i 1972 på Vester-Skerninge Apotek. I perioden 1983-89 næstformand i Farmakonomforeningen og formand 1989-2014.
Tilknyttet Dansk Farmacihistorisk Samling som omviser siden 2015.
Bente Guttenberg. Farmakonom. Uddannet i 1972 på Helsinge Apotek og siden ansat samme sted indtil 1984. Fra 1986 til 2014 ansat på Pharmakon som underviser i teoretisk og praktisk lægemiddelfremstilling.
Tilknyttet Dansk Farmacihistorisk Samling som omviser siden 2015.
Birgitte Jeppesen. Farmakonom. Uddannet i 1970 på Helsingør Stengades Apotek og ansat her indtil 2015. Fra 1994- 2011 som leder. Birgitte har sideløbende deltaget dels i fagpolitiske og dels i faglige aktiviteter som projektleder og som underviser på Pharmakon.
Tilknyttet Dansk Farmacihistorisk Samling som omviser siden 2015.
Hanne Mouritsen.Tidligere apoteker på Rudkøbing Apotek 96 – 16. Cand.pharm. 1980. Ansættelser på privatapotek, på Danmarks Farmaceutiske Højskole samt Sundhedsstyrelsen. Apoteksassistent 1971 fra Amagerbro Apotek.
Tilknyttet Dansk Farmacihistorisk Samling som frivillig siden februar 2019.